Švédsko udělilo občanství Íránci odsouzenému k trestu smrti. Teherán zuří

ČTK

bau

Švédsko udělilo občanství íránskému lékaři Ahmadrezovi Džalálímu, kterému íránský soud vyměřil trest smrti za údajnou špionáž pro Izrael. Mluvčí íránského ministerstva zahraničí dnes toto rozhodnutí Stockholmu kritizoval. Podle něj jde 'o podivné a sporné' rozhodnutí a ministerstvo si kvůli němu povolalo k vysvětlení švédského velvyslance v Teheránu.

Džalálí je specialista na záchranářské zákroky, studoval a pak vyučoval ve Švédsku a podle Amnesty International (AI), která jeho případ sleduje, mu povolení k pobytu v Evropě pomohla získat izraelská vláda.

Zatčen byl v roce 2016, když přijel do Íránu na služební cestu. Soud ho usvědčil z proizraelské špionáže. Nese podle něj odpovědnost za smrt nejméně dvou ze čtyř íránských jaderných vědců, kteří byli zavražděni v Teheránu v letech 2009 až 2012. Írán jejich smrt připisuje západním rozvědkám a izraelské tajné službě Mossad a tvrdí, že šlo o součást snahy zastavit íránský jaderný program. Džalálí se přiznal na videu, které odvysílala íránská televize. Jeho manželka si myslí, že byl k výpovědi donucen.

Švédsko Džalálímu udělilo občanství minulý týden. „Předali jsme švédskému velvyslanci rozhodný protest v souvislosti s tím, že bylo uděleno švédské občanství osobě, která se přiznala ke špionáži pro Mossad a sionistický režim,“ sdělil v prohlášení mluvčí íránského ministerstva. Upozornil v něm na to, že Írán dvojí občanství neuznává a že se s Džalálím bude jednat jako s íránskými občany.

sinfin.digital