Německý soud může otevřít cestu k zákazům jízdy dieselů. Mohly by přijít půl roku po verdiktu

ČTK

sto

Čtvrteční rozhodnutí německého nejvyššího správního soudu může přinést zákaz jízdy dieselových vozů v některých německých městech, což by způsobilo další propad jejich prodeje i přesun starších naftových aut ze spolkové republiky do Česka. Verdikt lipských soudců v případu týkajícím se znečištění ovzduší pozorně sledují německá města, spolková vláda, automobilový průmysl i miliony řidičů.

V Německu je registrováno asi 15 milionů dieselových osobních aut, která jsou zodpovědná za největší část znečištění oxidem dusičitým (NO2) ve městech. Jeho koncentrace ještě loni v přibližně 70 německých městech překračovala povolená maxima, limity přitom mají dodržovat už od roku 2010. Vzhledem k tomu, že dosavadní opatření radnic nejhůře postižených měst k dostatečnému snížení škodlivých emisí nevedla, obrátily se organizace na ochranu životního prostřední Deutsche Umwelthilfe a ClientEarth v řadě případů na soud.

Dvě z těchto kauz nyní začne projednávat Spolkový správní soud. V obou případech soudy nižší instance městům nařídily, aby co nejrychleji začala dodržovat hraniční hodnoty NO2. V západoněmeckém Düsseldorfu soud rozhodl, že město zákazy jízdy dieselových vozů musí vážně prověřit. Ve Stuttgartu na jihozápadě Německa zase soud konstatoval, že zákazy jízdy naftových aut jsou nejefektivnějším opatřením ke zlepšení čistoty ovzduší. Ve verdiktu také uvedl, že ochrana zdraví lidí ve městě je důležitější než zájmy řidičů naftových vozů.

Všichni poslanci ANO jsou rukojmí Babiše, jejich mlčení mě děsí, říká Jan Farský

sinfin.digital