Nikdy jsem neřekl, že dáme všem učitelům zbraně, brání se Trump. Chce ozbrojit pouze kantory se speciálním výcvikem

ČTK

sto

Prezident USA Donald Trump se ohradil proti tvrzení některých médií, že vyzval k vyzbrojení učitelů. Na Twitteru uvedl, že chce vyzbrojit pouze kantory, kteří mají vojenský či jiný speciální výcvik. Trump dnes také řekl, že podporuje zvýšení věkového limitu pro držení dlouhých střelných zbraní z nynějších 18 na 21 let.

„Nikdy jsem neřekl 'dejte učitelům zbraně', jak uvedly ve lživém zpravodajství (televize) CNN a NBC. Řekl jsem: Podívejme se na možnost dát 'ukryté zbraně zdatným učitelům s vojenským či zvláštním výcvikem - jen těm nejlepším',“ uvedl Trump.

Napsal také, že 20 procent učitelů by už teď bylo schopno okamžitě opětovat palbu, pokud by nějaký narušený člověk školu napadl. „Dobře proškolení učitelé by na zbabělce, kteří tohle (útoky) dělají, rovněž působili jako odstrašení,“ uvedl prezident. Takové řešení by podle něj stálo mnohem méně než ostraha.

Trump také poznamenal, že školní zóny, kde platí zákaz zbraní, jsou jen magnetem na útočníky. Vyzbrojený učitel či trenér by podle prezidenta mohl řádění střelců zastavit, protože by zasáhl okamžitě. Poznamenal, že střelba zpravidla trvá tři minuty, zatímco na příjezd policie je potřeba pět až osm minut.

V úterý Trump oznámil, že pověřil ministerstvo spravedlnosti vypracováním návrhu na zákaz takzvaných urychlovačů střelby, které umožňují učinit z poloautomatické pušky automatickou. Dnes na twitteru zopakoval, že za tímto opatřením stojí, podporuje i zvýšení federálního limitu pro nákup pušek a brokovnic z 18 na 21 let. „Kongres je teď v takovém rozpoložení, aby v této záležitosti konečně něco udělal. Já v to doufám!“ napsal Trump.

sinfin.digital