Dojde na schůzku Trumpa s Kimem? KLDR vzkázala, že je ochotná jednat s Amerikou

raz

Severokorjská delegace, který dorazila na závěrečný ceremoniál olympijských her v Pchjongčchangu, prohlásila, že KLDR je ochotná jednat se Spojenými státy. Oznámila to kancelář jihokorejského prezidenta poté, co spolu jihokorejská a severokorejská delegace hodinu jednaly. O možnosti jednání už dříve mluvil i americký viceprezident Mike Pence, Donald Trump to ale v poslední době nepreferoval.

Zpráva o ochotě jednat, kterou Pchjongjang nevyjádřil poprvé, přichází jen dva dny poté co americký prezident Donald Trump vyhlásil vůči KLDR nové sankce kvůli pokračování jejího jaderného programu. Severní Korea sankce odsoudila a dnes její státní tisková agentura KCNA uvedla, že jakoukoli námořní blokádu ze strany USA bude Pchjongjang považovat za válečný akt. Sankce se týkají plavebních a obchodních společností.

3866103:article:true:true:true

Pchjongjang už v minulosti několikrát tvrdil, že je ochoten začít jednat s USA i Jižní Koreou, ovšem bez předběžných podmínek. USA ale trvají na tom, že s KLDR začnou jednat až poté, co Severokorejci učiní konkrétní kroky směrem k jadernému odzbrojení.

Severokorejská delegace, v jejím čele je místopředseda ústředního výboru Korejské strany práce Kim Jong-čchol pověřený agendou vztahů mezi oběma Korejemi, se dnes zúčastnil závěrečného ceremoniálu zimních olympijských her. Nedaleko od nich na tribuně seděli dcera amerického prezidenta Donalda Trumpa Ivanka, jihokorejský prezident Mun i generál Vincent Brooks, velitel amerických jednotek v Jižní Koreji.

sinfin.digital