Vražda novináře otřásá slovenskou politikou. Pracoval na propojení mafie se stranou Smer

urm

Zavražděný slovenský novinář Ján Kuciak pracoval na propojení italské mafie se slovenskými politiky. Píše to ve svém dnešním vydání deník SME. Celá kauza údajně dopadá do bezprostřední blízkosti premiéra Roberta Fica, konkrétně se týká jeho asistentky Márie Troškové. Ta má podle novinářů vazby na italské podnikatele, kteří sice působí na Slovensku, ale mají těsné vazby na nejmocnější italskou mafii označovanou jako ´Ndrangheta.

Podle Europolu je to jedna z nejmocnějších zločineckých organizací v Evropě, která se neštítí brutálního násilí. Trošková je ovšem zajímavá i tím, že pracovala začátkem roku 2011 pro podnikatele Pavola Ruska, který je v současnosti obviněn z objednání nájemné vraždy. „Potom se ovšem seznámila s jedním podnikatelem italského původu, který se mimo jiné věnoval solárním elektrárnám a přešla k němu,“ řekl Rusko před časem slovenskému týdeníku Plus 7 dní.

Tímto podnikatelem podle deníku SME je Antonin Vadala. Jeho jméno figuruje ve 32 firmách, z nichž se třetina věnuje právě byznysu se solárními elektrárnami. Na muže se stejným jménem vystavila italská policie zatykač, protože jej podezřívá, že pomáhal ´Ndraghetě s přepravou zboží. Italové totiž zachytili jeho komunikaci s Francescem Zindatem, který byl regionálním šéfem mafie a před časem byl odsouzen. Stíhání proti Vadalovi ovšem bylo zastavené kvůli nedostatku důkazů.

sinfin.digital