Kuřárny v Rakousku budou moci dále existovat, tamní vláda upraví protikuřácký zákon

ČTK

sto

Vláda v Rakousku dnes předložila parlamentu návrh na zrušení části zákona, který měl od 1. května úplně zakázat kouření v restauracích. Národní rada, v níž má koalice lidovců (ÖVP) a svobodných (FPÖ) pohodlnou většinu, by ho mohla přijmout už na příští schůzi. Informovala o tom agentura APA. Petici proti změnám protikuřáckého zákona už mezitím podepsalo přes 420.000 Rakušanů.

Úplný zákaz kouření v rakouských restauracích schválila předchozí vláda sociálních demokratů (SPÖ) a lidovců. Po loňských říjnových parlamentních volbách se ale do koaliční smlouvy ÖVP a FPÖ dostal závazek zrušit zákaz, který měl nabýt platnosti na začátku letošního května.

Na základě vládní iniciativy, která protikuřáckou normu změní, budou moci nadále existovat kuřárny. Zpřísněn bude naopak zákon v oblasti prodeje tabákových výrobků. Cigarety si zřejmě od počátku roku 2019 koupí jen lidé starší 18 let. V současnosti si tabákové výrobky mají možnost koupit už šestnáctiletí. Nově by měl být do zákona včleněn také zákaz kouření v automobilech, ve kterých sedí nezletilí.

Zeman vystřelil z Aurory, musíme říct dost. Mlčení k vraždě novinářů je rudá kontrolka, říká Fischer

sinfin.digital