Místo Italů justiční mafie? Publicista naznačil, co mohlo stát Kuciaka a jeho partnerku život

lup

V případu dvojnásobné vraždy slovenského investigativního reportéra Jána Kuciaka a jeho partnerky se pozornost soustředí na údajné aktivity italské mafie na východě Slovenska. Policie ve čtvrtek zadržela několik lidí v čele s Antoninem Vadalou, na kterého se Kuciak zaměřil ve svém posledním nedokončeném textu. Slovenský publicista Radovan Bránik ale přišel s novou teorií. Kuciakova smrt podle něj spíše souvisí se slovenskou justiční „mafií“. Důkladně to popsal v rozhovoru pro server Aktuálně.cz. Policie nadále pracuje s více verzemi.

Publicista Bránik přináší do děsivého případu nový pohled. Aniž by zpochybňoval Kuciakova zjištění ohledně aktivit italské mafie na Slovensku, konstatuje, že smrt mladého novináře měla dost možná jiný motiv. „Jsem hluboce přesvědčený, že mezi kauzou italské mafie a Kuciakovou smrtí neexistuje spojení,“ říká pro Aktuálně.cz.

Bránik tvrdí, že pavučina vztahů mezi mafií, podnikateli a politiky, která se obtáčí kolem evropských dotací, funguje dlouhodobě a že se o ní ví již skoro deset let. V celém „mechanismus“ podle něj šlo o příliš malé peníze, než aby jeho odhalení bylo důvodem pro dvojnásobnou vraždu. Částečně už navíc veřejně popsaný byl v uplynulých letech. „Představa, že kvůli této věci si někdo objedná drahou a logisticky náročnou vraždu novináře a zároveň jako bonus dopustí smrt svědka, je úplně scestná a nedává žádný smysl,“ říká publicista.

„Storku nezabiješ.“ Česká novinářka, kterou chrání kvůli vraždě na Slovensku, promluvila

sinfin.digital