Legislativní bomba v JAR: změna ústavy má odstartovat bez náhrady vyvlastňování půdy. Většinou patří bělochům

Info.cz, ziz

V Jihoafrické republice se schyluje k zásadní změně, která může vyvolat velmi zjitřené emoce. Tamní Národní shromáždění chce změnit ústavu takovým způsobem, aby mohlo vyvlastnit veškerou půdu, která patří farmářům. A to bez kompenzace. Opatření by dopadlo především na bělošské zemědělce – právě jim totiž stále patří většina půdy.

Zákon prosazuje strana Bojovníků za ekonomickou svobodu (EFF) v čele s lídrem Juliem Malemou. Podle ní jde o konečný krok v boji za svobodu v zemi, kterou po dlouhé roky svírala pravidla apartheidu – segregace na základě rasy.

Malema navrhl konkrétně zřízení speciální komise, která projedná a upraví článek 25 ústavy JAR. Z celkových 324 poslanců hlasovalo pro změnu 241, 83 bylo proti. K zákonu se ještě musí nejpozději do konce srpna vyjádřit Výbor pro ústavní kontrolu.

Opozice s návrhem na vyvlastnění nesouhlasí a trvá na tom, že podobné opatření by znamenalo porušení práv jednotlivce.

4005446:article:true:true:true

„Není o tom žádných pochyb: půda musí být vyvlastněna bez náhrady. Samozřejmě by ji měla vlastnit vláda, protože to je vláda lidu,“ citoval zpravodajský web Mail and Guardian bývalého ministra pro zemědělský rozvoj a půdní reformu Gugile Nkwintiho.

Politici z Demokratické aliance se ale proti návrhu postavili. „Chceme dát jasně najevo, že DA je odhodlaná se vypořádat s historií násilného vyvlastnění půdy v JAR,“ napsala strana ve svém prohlášení. „Přístup současné vlády ale vnímá stát jako benevolentního opatrovníka celé země. A jednotlivým černým farmářům bere možnost opravdu vlastnit půdu. Toto podle nás není opravdová půdní reforma,“ pokračuje prohlášení.

Bezpečnostní hrozba v okolí prezidenta: V médiích se objevila výbušná tvrzení o Jaredu Kushnerovi

sinfin.digital