Macron plní sliby. Francouzi dostanou rovnost, volnost a povinnou vojnu

Ondřej Fér

Kolem tři čtvrtě milionu mladých Francouzů by každoročně mělo nastoupit do kasáren a odkroutit si povinnou vojenskou službu. Emmanuel Macron ještě jako kandidát pobytu v Elysejském paláci sliboval návrat povinné vojenské služby, teď svůj slib chce splnit. V roce 2019 chce prezident rozjet pilotní projekt povinné vojny.


Pilotní projekt je celkem výstižný termín. Povinná vojna vzor 2019 totiž nevypadá jako výcvik, ale spíše jako sociální experiment. Popisy Macronova plánu totiž operují s pojmy jako „sociální začlenění“ a „občanský projekt s cílem posílit demokracii a odolnost společnosti, nikoliv o proměnu mladých lidí ve vojáky.“

Mimochodem - sám Emmanuel Macron na vojně nebyl. Když ji tehdejší prezident Jacques Chirac roku 1996 rušil, neměl Macron ještě věk k odvodu. Francie momentálně místo vojny má Den obrany a občanství. Toho se povinně účastní všichni muži ve věku 17 až 25 let a s jakýmkoliv vojenským výcvikem má asi tolik společného jako jakákoliv jiná party mladých Francouzů. Součástí Dne obrany a občanství je například prověrka, zda jsou potenciální obránci Francie gramotní.

Macronův kabinet navíc obratem nabídl pěkný důkaz toho, jak dekadentní je ve své podstatě přístup k ozbrojené službě. Ministryně obrany Florence Parlyová se už nechala slyšet, že by povinná vojna zase úplně povinná být nemusela. Macronův mluvčí reagoval ve smyslu „nikoliv, to by tedy musela,“ načež se rozjela obvyklá francouzská diskuze, tedy diskuze, která se vede proto, aby jednotlivé strany sporu mohly prokázat svůj ostrovtip, aniž by se došlo k nějakému řešení.

Nikoho z politiků nenapadlo zeptat se na názor zástupců francouzských ozbrojených sil. Už teď čítají francouzské ozbrojené síly zhruba 300 tisíc mužů. Starat se o výcvik výchovu 800 tisíc lidí ročně představuje pro ozbrojené síly enormní zátěž. S tím se pojí také náklady na zavedení povinné vojenské služby. Počáteční jednorázové výdaje v podobě nákupu a renovace kasáren se odhadují na 20 miliard euro, další tři miliardy euro bude vojna stát každý rok. Rozpočet ministerstva obrany je přitom kolem 55 miliard euro a Florence Parlyová nemá kde brát další peníze.  

sinfin.digital