Fica porazila „bratislavská kavárna“. Slovenská média píší o historickém vítězství

ČTK

luš

Požadavek nejmenší slovenské vládní strany Most-Híd, která podmínila své setrvání v koalici premiéra Roberta Fica vypsáním předčasných voleb, znamená, že Ficova současná vláda končí. Napsala to dnes slovenská média. Pondělní rozhodnutí širšího vedení Mostu-Híd uvítala opozice, která již minulý týden navrhla nové volby jako řešení politické krize po vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky.

„Po rozhodnutí Mostu-Híd je zřejmé, že Fico skončil. Otázkou je už jen to, zda přijme realitu důstojně a přistoupí na dohody, nebo zda bude zoufale protahovat čas. A stupňovat hněv ulice,“ napsal portál Aktuality.sk.

Podle listu Denník N se Ficův politický pád zapíše do dějin jako historické vítězství občanů nad zkorumpovanou politikou. „Fica porazila ta část Slovenska, kterou urážlivě nazýval bratislavskou kavárnou, protože měl pocit, že i zbytek země nenávidí hlavní město jako on. Fatálně se ovšem přepočítal,“ uvedl list k pátečním protivládním demonstracím, které se konaly ve slovenské metropoli a v desítkách dalších měst a které byly největší od takzvané sametové revoluce v roce 1989.

Propásli správný okamžik, Kaliňákova rezignace přichází pozdě, říká Magda Vašáryová

sinfin.digital