Francouzi se za pomoc migrantům dostali až před soud. Solidarita není trestná, rozhodl

Lucie Bednárová

Francie žije případem farmáře, který na jihu země pomáhal migrantům, a teď za to čelí obvinění. „Chtěl jsem jen projevit lidskost,“ hájí se. Podobných případů je ale víc. Trest za podobnou „záchrannou akci“ si měl vyslechnout i vysokoškolský pedagog Pierre-Alan Mannoni. Soud ho ale dnes podle francouzských médií nepravomocně zprostil viny.

Někdo se jich panicky bojí a nejraději by, aby se před nimi Evropa nadobro uzavřela. Zatímco v Paříži před soudem stojí fotbaloví fanoušci, kteří odmítli do vagonu metra vpustit muže tmavší pleti, na jihu Francie, která je cílem některých migrantů ze zemí mimo EU, se najdou i tací, kteří v boji proti podobným, postojům neváhají riskovat vlastní svobodu.

Pierre-Alan Mannoni, který přednáší na univerzitě v Nice, chtěl v říjnu pomoct trojici dívek z Eritrey, které vypadaly jako zraněné a podchlazené. Naložil je proto do auta a hodlal je vysadit na nejbližší vlakové stanici, aby jim usnadnil cestu do Marseille, kde by mohly vyhledat pomoc u organizace starající se o uprchlíky. Jenže ho zastavila policejní hlídka a Pierre-Alan skončil ve vazbě, zatímco migrantky čekala deportace. Obžaloba pro něj žádala podmínku, její důkazy ale neobstály a muž zatím odešel bez trestu. Proces nicméně dobře ilustruje rozpolcené nálady a emoce, které kvůli migraci cloumají nejenom Francií.

Hranice EU by mohli hlídat žoldáci. Jak se to osvědčilo jinde?

sinfin.digital