Americký server šířil falešné zprávy o útocích migrantů v Německu. Vše si vymyslel

Lucie Štěchová

O kontroverzním serveru Breitbart se hodně mluvilo poté, co byl jeho šéf Stephen Bannon jmenován strategickým poradcem nového amerického prezidenta Donalda Trumpa. Po několika měsících stojí Breitbart v centru pozornosti znovu – kvůli zveřejnění falešné zprávy o silvestrovském dění v německém Dortmundu. 

Breitbart třetího ledna s odkazem na místní tisk informoval o tom, že „nejméně tisíc mužů severoafrického vzezření“ kolem půlnoci projevilo značně agresivní chování. Nejprve měli házet zábavní pyrotechniku mezi ostatní lidi, kteří se chystali vítat nový rok. Když se je policie snažila pacifikovat, začali střílet petardami i po veřejných strážcích pořádku. K zásahu měli vyjet také hasiči, neboť zábavní pyrotechnika zapálila střechu místního historického kostela.

Článek server doplnil odkazem na video, které na Twitteru vyvěsil údajný místní reportér. Na záběrech prý skupina Syřanů oslavuje příměří ve své zemi skandováním „Alláhu Akbar“ (Bůh je veliký, pozn. red.) a máváním vlajkami teroristické organizace Al-Káida a Svobodné syrské armády, jejíž členy Breitbart charakterizuje jako „kolaboranty s Islámským státem“.  

Výbušná zpráva amerických tajných služeb: Putin osobně nařídil ovlivnit volby ve prospěch Trumpa

sinfin.digital