Muslim, který odsuzuje terorismus. Kdo je černošský model z Lidlu?

Lucie Štěchová

Fotka černošského modela v reklamních letácích supermarketu Lidl se u řady českých konzumentů nesetkala s přílišným pochopením. Bouřlivá diskuze plná nenávistných a místy i rasistických komentářů se donesla i do Německa ke čtyřiadvacetiletému muslimskému mladíkovi, který na ní zareagoval na svém instagramovém účtu. „Miluji Česko,“ vzkazuje.

„Děkuju vám za vaši lásku. České pivo je lepší než to z Německa. Nepřestávejte se usmívat,“ připsal model ke statusu, kterým dal najevo, že na Českou republiku kvůli nenávistným komentářům nezanevřel.

Thank you for the love ❤️ #czechbeerisbetterthenfromgermany #keepsmiling

Fotka zveřejněná uživatelem Alpha Dia 🇸🇳🇩🇪 (@alpha_dia_),Led 6, 2017 v 9:49 PST

Když ale poprvé slyšel o reakcích na svoji fotku v reklamních letácích Lidlu, byl v šoku. „Když se tolik Čechů bojí ‚vymizení bílé rasy‘, budou to tak vidět i někteří lidé z Německa a obyvatelé v jiných zemích. Toho se bojím,“ uvedl Alpha Dia v rozhovoru pro německý deník Frankfurter Allgemeine.

V rozhovoru také říká, že je to poprvé, co se během svého profesního života setkal s podobnou reakcí. V běžném životě se mu to ale už stalo. „Ve vlaku na mě lidé v posledních letech stále častěji házejí nepříjemné pohledy nebo musím poslouchat hloupé komentáře,“ posteskl si čtyřiadvacetiletý mladík z Hamburku, který do Německa přišel v roce 1992 ze Senegalu.

Čechy pobouřil černoch v reklamě na Lidl. Fungují tu spíše slovanské typy, říká expert

sinfin.digital