Konec charity pro jezídky. Tisícovka obětí sexuálního otroctví ISIS zůstává bez pomoci

Info.cz

Musely odejít ze svých domovů, přihlížely vraždám svých blízkých, sloužily v sexuálním otroctví Islámského státu. Jezídové a jezídky se stali terčem těch nejkrutějších činů radikální džihádistické organizace a těm, kterým se podařilo ze zajetí IS uprchnout, nyní nemá kdo podat pomocnou ruku.

Kurdské úřady nechaly uzavřít klíčovou charitativní organizaci, která pomáhala jezídským ženám a dětem vyrovnat se s následky sexuálního otroctví Islámského státu a zapojit se zpět do společnosti. Rozhodnutí tak nechalo víc než 1 200 přeživších jezídů na pospas vlastnímu osudu. Po útěku ze zajetí se přitom nemají kam vrátit a bez materiální, psychologické a sociální pomoci se neobejdou. Jezídští uprchlíci také zůstávají bez přístupu ke zdravotní péči a vzdělání, informuje deník The Guardian.

Nejvíce ohrožené jezídské ženy a děti zároveň pomalu ztrácí naději na přesídlení do Kanady, kde mohli zažádat o azyl. Právě charitativní organizace Yazda měla mít na starost prověřování a identifikaci těch, kteří to nejvíce potřebovali a mohli v Kanadě požádat o ochranu.

Nová zbraň Islámského státu. Své přívržence vyzývá ke žhářským útokům

sinfin.digital