Mráz a silné sněžení trápí celou Evropu. Srbsko požádalo o ledoborce

ČTK

Mnoho Evropanů se stále potýká s dopady silného sněžení a mrazivého počasí. Tisíce francouzských domácností zůstávají bez elektřiny, z Řecka jsou nadále hlášeny problémy s dodávkami vody. Zhruba 150.000 obyvatel řeckého města Volos se podle tamních médií musí už třetí den obejít bez vody z vodovodu, protože potrubí na řadě míst v důsledku nízkých teplot popraskalo.

Ve Francii podle provozovatele elektrické sítě Enedis zůstává v důsledku sněhové bouře Egon bez proudu asi 32.500 domácností, zejména v pobřežních oblastech Normandie a Pikardie na severu země. Ve čtvrtek večer, kdy bouře vrcholila, bylo od dodávek elektřiny odříznuto až 330.000 domácností. Ve francouzských Pyrenejích dnes při sesuvu laviny zemřela jedna žena a jeden muž utrpěl těžká zranění.

Z Německa jsou v důsledku bouře Egon hlášena zpoždění u více než stovky odletů a příletů na mnichovském letišti. Železniční doprava ale ve většině částí země funguje normálně, uvedla agentura DPA.

Na dálnici mezi německými městy Hamburk a Lübeck se stala hromadná nehoda asi tří desítek aut, která si vyžádala jeden lidský život a řadu zranění, z toho pět těžkých. Podle policie se zřejmě na vozovce vytvořila ledová vrstva.

Srbsko požádalo Budapešť o vyslání ledoborců, které by pomohly uvolnit tok Dunaje. Srbské úřady dnes podle agentury AP vyhlásily podél částí Dunaje blízko maďarské hranice mimořádnou situaci.

sinfin.digital