Udělal jsem to. Zadržený Uzbek se přiznal k novoročnímu útoku na klub v Istanbulu

ČTK, pjn

Turecký premiér Binali Yildirim potvrdil, že policie v pondělí skutečně zadržela muže podezřelého ze spáchání novoročního atentátu v istanbulském klubu Reina. Je jím Abdulgadir Mašaripov, který se narodil v Uzbekistánu a výcvik absolvoval v Afghánistánu. Kromě něj v souvislosti s útokem ve vazbě skončilo dalších 50 osob.

 

Mašaripov se k atentátu, který si vyžádal 39 obětí, přiznal, jak uvedl guvernér největšího tureckého města Vasip Şahin. Otisky prstů, které se v klubu Reina našly, se podle něj navíc shodují s těmi Mašaripovými. Muž, který se narodil v roce 1983, do Turecka vstoupil ilegálně v lednu loňského roku, dodal guvernér. Podle něj jde o "dobře vycvičeného teroristu", který mluví čtyřmi jazyky.

Při zadržení, na jehož provedení se podílelo 2000 policistů, se u Mašaripova našlo 197 000 dolarů (téměř pět milionů korun). Turecká média už v pondělí uvedla, že Uzbek čin nespáchal z ideologických důvodů, ale za peníze. Dokládá to podle nich i způsob útoku: Nešlo o sebevražedný atentát, útočník se naopak snažil z místa činu rychle uprchnout. Kromě velkého finančního obnosu se u zadrženého našly také dvě pistole.

sinfin.digital