Bezmoc v italských horách: šance na záchranu lidí z hotelu pod lavinou je skoro nulová

Info.cz

lup

Pátrání po třech desítkách lidí, které pohřbila masa sněhu, v náročných podmínkách pokračuje. Záchranářům se ale sotva podařilo k zavalené budově dostat. Úřady upravily původní informaci o nálezu čtyř těl, dosud se prý našla jen dvě a pouze se tuší, kde se nacházejí ostatní. Nic nenaznačuje, že by pod sněhem někdo přežil.

Rozsah tragédie stále není známý. Podle italského tisku mohlo být v budově až 35 lidí a mezi nimi i několik cizinců. „Uvnitř bylo 11 zaměstnanců a 24 hostů. Byli zrovna ve vstupní hale a chystali se místo opustit,“ řekl médiím provozní hotelu.

Státní zastupitelství už začalo případ vyšetřovat jako neúmyslné zabití. Stále není jasné, proč k hotelu nebyla uvolněna cesta už ve středu odpoledne, kdy si většina hostů přála odjet potom, co v oblasti udeřilo několik silných zemětřesení.

Záchranáři pracovali i v noci za tmy, práce ale obecně váznou a ztěžuje je fakt, že sněhem zavalená byla jediná přístupová cesta k hotelu, který leží v nadmořské výšce 1200 metrů ve vesnici Farindola.

V noci na místě zasahoval jen menší počet mužů kvůli obavám o jejich vlastní bezpečnost. „Psi často zachytí pachovou stopu, ale pak musíme kopat 4,5 metrů hluboko,“ popisuje šéf záchranářů pro agentur ANSA.

sinfin.digital