Jak udržet poslance v parlamentu? V Belgii na to jdou přes pivo a víno zdarma

Info.cz

luš

Už takřka tři roky si čeští zákonodárci nemohou dopřávat alkohol v době jednání Poslanecké sněmovny. Zákaz prosadilo hnutí ANO, které tehdy mimo jiné argumentovalo, že je normální nebýt v zaměstnání opilý. V Belgii jdou zcela opačným směrem. Aby členové parlamentu neodcházeli z jednání, dostávají alkoholické nápoje zdarma. 

S nápadem rozdávat alkohol zdarma přišel v druhé polovině devadesátých let předseda jedné z komor belgického parlamentu. Mezi zákonodárci se totiž rozmohl nešvar chodit během sněmovních rozprav na drink do nedalekých kaváren. V několika z těch frekventovanějších dokonce nainstalovali zvonek, který přítomné zákonodárce upozorňoval, že začíná hlasování. Aby zákonodárce udrželi v budově parlamentu, začalo se rozdávat pivo a víno zdarma.  

Nedávno přišla parlamentní etická komise s návrhem, aby se od této praxe ustoupilo. Poukazovala na to, že na jiných pracovištích se nepije, a argumentovala, že by se zlepšila parlamentní kultura i kvalita rozprav. „Někteří poslanci bývají nepříjemní, když se napijí,“ citoval předsedu komise Dannyho Pieterse server Politico.

Češi pijí rádi whisky. Nejoblíbenější jsou irské značky

sinfin.digital