Sobecký, populistický a útočný. Světová média hodnotí Trumpův inaugurační projev

ČTK

ekb

Evropský tisk hodnotí včerejší řeč, kterou Donald Trump přednesl po svém uvedení do úřadu amerického prezidenta, jako útočný, sobecký a bez jasné vize, jak chce nový šéf Bílého domu svých cílů dosáhnout. Americké deníky poukazují na to, že se Trumpovy názory přednesené v inauguračním projevu rozcházejí s realitou. A nit nenechala suchou na novém prezidentovi ani ruská média. 

Podle britského listu The Guardian tón Trumpova projevu „svědčí o děsivé změně v Americe“. „Jeho nacionalismus pod heslem Amerika na prvním místě je hrubý a nestoudný. Projev překypoval opovržením vůči všemu, co představuje hlavní město (Washington), které se nyní snaží podrobit své vůli. Ale byl to také projev, ve kterém prakticky úplně chyběly podrobnosti či objasnění toho, jak chce svých cílů dosáhnout," napsal The Guardian s tím, že byl určen především těm Američanům, kteří ho volili.

Za „čistě populistický“ ho označil rakouský list Der Standard. Po „agresivním, bojechtivém projevu je jasné, že svět musí očekávat od Spojených států více protekcionismu a izolacionismu“, napsal Der Standard. Podle švýcarského deníku Neue Zürcher Zeitung se Američané rozhodli pro „riskantní experiment, za jehož neúspěch draze zaplatí“.

Donald Trump podepsal první zákony. Co o něm říká jeho podpis?

sinfin.digital