Pochod za práva žen, anebo protest proti Trumpovi? V ulicích Washingtonu je půl milionu Američanů

ČTK

pjn

Manifestace za práva žen, jejíž součástí je i pochod městem, dnes v centru Washingtonu před budovou Kongresu USA doprovází masová účast. Cílem průvodu měl být park před Bílým domem, organizátoři ho však kvůli nečekané účasti z bezpečnostních důvodů zrušili. Mnozí se ale i tak vydali na plánovanou trasu.

Pochod, který sice nebyl ohlášen jako akce proti Trumpovi, se mezitím v protest proti novému prezidentovi jasně přeměnil. Organizátoři očekávali až čtvrt milionu lidí, ale úřady, které byly původně v odhadech střízlivější, nyní hovoří až o 500 000 účastnících. Spekuluje se, že dnešní shromáždění se vyrovnalo páteční inauguraci prezidenta Donalda Trumpa. Podobné manifestace, byť s menší účastí, se konají i v dalších městech USA a celého světa včetně Prahy.

O mimořádné účasti ve Washingtonu hovoří i městský dopravní podnik WMATA. Ten informoval, že velkokapacitní záchytná parkoviště na konečných stanicích metra jsou prakticky plná, což se v den inaugurace nestalo. Také informace o počtu cestujících metrem vypovídají, že do začátku pochodu (v 11 hodin místního času, tedy v 16 hodin SEČ) využilo podzemku 275 000 lidí, zatímco v pátek ve stejný čas to bylo 193 000 lidí. Pro srovnání, v roce 2009 při přísaze Baracka Obamy do stejného okamžiku vykázalo metro 513 000 cestujících.

Ačkoli se pochod koná jen den po prezidentské inauguraci, manifestace nebyla označována za protest proti nové hlavě státu, ale za připomenutí určené mimo jiné i nové americké vládě a zákonodárcům, aby se zasadili o všeobecnou rovnost žen. Řečníci, mezi kterými jsou zákonodárci, umělci či veřejně známé osobnosti, se však z velké části proti Trumpovi jasně postavili a nového prezidenta kritizovali.

sinfin.digital