Nikáb mu zachránil život. V oděvu pro muslimky se skrýval před hrdlořezy Islámského státu

ekb

Když takzvaný Islámský stát ovládl město nedaleko iráckého Mosulu, jeho nožům a kulkám unikl jen málokterý policista. Abu Alawi zůstal naživu jen díky tomu, že se zahalil do dámského nikábu, který prý nosil víc než dva a půl roku. O svém příběhu nyní řekl britskému deníku BBC.

Město Hamam al-Alil islámští radikálové obsadili v polovině roku 2014. Jejich první kroky vedly do budovy armády a policie. Nejvýše postavené zabili na místě a ostatním nabídli svého druhu amnestii – zůstanou naživu, pouze pokud se postaví armádě a budou žít podle pravidel Islámského státu.

Abu Alawi se nejprve snažil ukrýt doma, islamisté ale prováděli domovní prohlídky, které byly čím dál častější. Musel proto vymyslet jiný způsob, jak si zachránit život a začal myslet na útěk. Jediným řešením byl nikáb – dlouhé černé šaty se závojem, bez kterých ženy pod nadvládou IS ven vyjít nemohly. Nikáb, který kromě očí pokrývá celé tělo i hlavu, poskytl Abuovi dokonalé krytí. Schoval jeho zavalitou postavu i vousatou tvář.

Abu ale nebyl jediný, kdo měl podobný nápad. Případy, kdy byli jeho kolegové převlečení za ženy islamisty odhaleni, mu naháněly strach. Buď nebyli tak přesvědčiví, nebo prostě jen neměli štěstí. „Byli blízko mě tolikrát a já byl tak vystrašený,“ popisuje Abu, jak mu vždy bušilo srdce, když se ocitl vedle radikálů.

sinfin.digital