Žhavý adept na francouzského prezidenta François Fillon čelí kvůli manželce skandálu

Info.cz

Kandidát pravice na příštího francouzského prezidenta François Fillon se snaží uhasit skandál okolo zaměstnávání vlastní manželky v dobách, kdy byl ještě poslancem. Na tom sice není ve Francii nic nelegálního, ale nemělo by jít o zaměstnání zcela fiktivní a navíc s vysokým platem ze státní pokladny, jak tvrdí tisk.

Penelope Fillonová sice vystudovala práva, ale vždy se uvádělo, že místo o kariéru se starala o rodinu jako žena v domácnosti. Podle vlastních slov se nikdy nepletla do manželovy politické práce. Satirický časopis Le Canard enchaîné ale nyní vyrukoval s odhalením, že politikova manželka inkasovala přibližně půl milionu eur (asi 13,5 milionu Kč) za osm let práce v roli asistentky poslance, nejprve svého muže a pak – když se Fillon stal premiérem – i jeho nástupce v Národním shromáždění. Populární týdeník tvrdí, že jeho reportéři nenašli ani náznak, že by Fillonova choť skutečně nějakou práci vykonávala.

Fillonův mluvčí přiznal, že Penelope Fillonová byla spolupracovnicí svého chotě, ale zdržel se vyjádření ohledně odměny za práci. „Je běžnou praxí, že manželky poslanců jsou jejich zaměstnanci, na levé i na pravé straně politického spektra,“ řekl Thierry Solère.

Průzkum: První kolo francouzských voleb vyhraje těsně Le Penová

sinfin.digital