Soud se postavil Trumpovu příkazu. Zamezil vyhošťování cizinců

Info.cz

Americký soud dočasně zakázal vyhošťování cizinců, kteří již jsou na území Spojených států a vztahuje se na ně migrační výnos nového prezidenta Donalda Trumpa. Soud ochránil před výkonem Trumpova příkazu až několik stovek lidí, které úřady většinou zadržely na letištích s platnými americkými vízy a hrozila jim deportace. Informovaly o tom světové tiskové agentury.

Newyorská soudkyně Ann Donnellyová vyhověla žalobě Americké unie občanských práv (ACLU), která napadla Trumpovo rozhodnutí nevpustit do země lidi z některých muslimských států, kteří jsou již v tranzitním prostoru letišť. Soudní příkaz tyto osoby, jichž jsou podle odhadů ACLU až dvě stovky, chrání před vyhoštěním a zaručuje jim možnost zůstat v USA.

Ministerstvo vnitřní bezpečnosti vzápětí oznámilo, že se rozhodnutí soudu podřídí, ale exekutivní příkaz zůstává v platnosti. V prohlášení zdůraznilo, že soudní rozhodnutí se týká pouze lidí na letištích. Tyto osoby podle něj "prošly zesílenou bezpečnostní procedurou" a nyní čekají na to, zda je úředníci v souladu s imigračními zákony vpustí do Spojených států.

„Stěhujeme se do Kanady.“ Někteří Američané prchají kvůli Trumpovi za hranice

sinfin.digital