Pro Trumpa je lež nadsázka. S pravdou manipuluje celý život

kris

Mluvčí amerického prezidenta Donalda Trumpa Kellyanne Conwayová nazvala tvrzení Bílého domu, že letošní inauguraci navštívilo historicky nejvíce lidí – což byla už podle fotek lež – jako alternativní fakt. Výraz vyvolal rozruch a bude už navždy spojován s Donaldem Trumpem. V Bílém domě se nejedná přitom o nic nového.  

Tiskový mluvčí prezidenta Richarda Nixona Ron Ziegler se už před 40 lety snažil najít pro lži nějaký přijatelnější výraz. Během let přednesl hodně prohlášení Bílého domu a lži ohledně kauzy Watergate označil za "neplatná tvrzení". Nové prohlášení pak jednoduše za platné, napsal americký server Bloomberg

Donald Trump zneužíval výmysly ve svůj prospěch posledních 40 let. Aby si vylepšil reputaci, zamlžil své dosavadní výsledky jako podnikatel a místo toho se snažil upoutat pozornost na sebe jakožto chlápka, který se vyzná. Za svůj vzestup je částečně vděčný spisovateli Tony Schwartzovi, který s ním strávil nějaký čas a napsal o něm knihu, jež vyšla v roce 1987. Trump tam popisuje, jak lži, dvojsmysly a přehánění člověku pomůžou dostat se v životě i v byznyse dopředu, to celé pak označil za pravdivou nadsázku.

Pozor na slepou uličku. Hollande varoval Trumpa před protekcionismem

sinfin.digital