Filipínský prezident dál brojí proti drogám. Umřely kvůli tomu už tisíce lidí

abe

Filipínský prezident Rodrigo Duterte chce dál pokračovat v boji proti drogovým dealerům. Tvrdé zásahy policejních jednotek ale vzbuzují rozpaky. Policisté totiž minulý týden unesli a zabili jihokorejského byznysmena jménem Jee Ick-joo. Je jedním z tisíců lidí, které policisté už kvůli protidrogovému honu usmrtili při akci. Prezident řekl, že je z incidentu „v rozpacích“, i nadále ale chce v boji proti drogám pokračovat stejným způsobem.

Situace na Filipínách je v mnoha ohledech vypjatá. Nový prezident Duterte od svého vstupu do úřadu v červnu 2016 nabádá policisty i obyvatele, aby v rámci boje proti drogám zabíjeli dealery i drogově závislé. Údajně takto umřelo už přes sedm tisíc lidí, kteří mnohdy ani vůbec nic neprovedli.

„Tihle zločinci škodí našim dětem. Nepřidávejte se k nim, nebo bych vás musel zabít. Pokud znáte někoho drogově závislého, běžte a zabijte ho sami,“ uvedl ve svém prvním prohlášení po zvolení Duterte. Západní země byly tehdy jeho projevem zděšeny. Od té doby šokoval ještě mnohokrát.

Miláček, postrach, šílenec. 13 snímků prezidenta, který ve Filipíncích vyvolal touhu po krvi

sinfin.digital