Hitler zaměstná soudy. Majitelka jeho rodného domu se nechce smířit s vyvlastněním

ČTK

lup

Bývalá majitelka Hitlerova rodného domu Gerlinda Pommerová nesouhlasí s vyvlastněním své budovy, o kterém v polovině prosince rozhodl rakouský parlament. Stěžuje si u ústavního soudu, na jehož verdikt může čekat i pět měsíců, napsal deník Kurier. K vyvlastnění vláda přistoupila, když se několikrát neúspěšně snažila přimět Pommerovou k prodeji nemovitosti. Politici ji chtějí nechat zbourat, aby nepřitahovala neonacisty.

Právní zástupce Pommerové uvedl, že nejsou naplněny obvyklé podmínky pro vyvlastnění. Kritizoval také, že stát odejmul celou nemovitost. „Bylo vyvlastněno mnohem víc než jen dům,“ tvrdí. Podle něj z celkem odňatých 1600 metrů čtverečních zabírá kontroverzní budova 500 metrů čtverečních. Zbytek podle něj připadá na garáž a parkovací plochy.

Obhájce věří, že u nejvyšší soudní instance uspějí. Pokud ne, naznačil, že se mohou obrátit na Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku.

Mluvčí ministerstva vnitra pouze řekl, že jde o věc, o které rozhodne soud. Mluvčí ústavního soudu prohlásil, že justice v krajním případě zneplatní zákon, kterým parlament rozhodl o vyvlastnění.

sinfin.digital