Byl to agent. Walesovu spolupráci s tajnou policí potvrdili experti

ČTK

pjn

Experti potvrdili, že rukopis legendárního vůdce protikomunistického hnutí Solidarita, prvního přímo zvoleného polského prezidenta a nositele Nobelovy ceny za mír Lecha Walesy se shoduje s písmem agenta komunistické tajné policie pod krycím jménem Bolek. Oznámilo to dnes na tiskové konferenci vedení polského Institutu národní paměti (IPN), který má v Polsku na starosti vyšetřování zločinů komunismu a nacismu. Podle zástupce polského generálního prokurátora a šéfa vyšetřovatelů IPN Andrzeje Pozorského "není pochyb o tom", že Walesa s tajnou policií na počátku 70. let spolupracoval.

Walesa čelil obviněním ze spolupráce s tajnou policií už v minulosti. Všechna opakovaně odmítl a označil je za lživá. V roce 2000 ho zvláštní lustrační soud z obvinění ze spolupráce se státní bezpečností očistil. Polská společnost je v pohledu na jeho případ dlouhodobě rozdělena.

Walesův právní zástupce Jan Widacki dnes řekl televizi Polsat News, že záležitost zdaleka nepovažuje za uzavřenou a možná bude požadovat nový písmoznalecký rozbor. Třiasedmdesátiletý Walesa je nyní podle něj na cestě na konferenci v Latinské Americe.

Najděte si svého esesáka. Poláci zveřejnili seznam dozorců z Osvětimi

sinfin.digital