Posmrtná milost. Británie se zpětně omluví tisícům odsouzených homosexuálů

Info.cz

sta

Homosexualita byla v Anglii a Walesu trestným činem až do roku 1967. Tisíce mužů, kteří byli v minulosti odsouzeni za vztahy s lidmi stejného pohlaví, budou nyní omilostněni. V Británii prošel zákon, který má sloužit jako omluva gayům a bisexuálům kriminalizovaným za svoji sexuální orientaci.

„Zákon Alana Turinga“ je pojmenovaný po jednom z význačných kryptoanalytiků a matematiků, který se podílel na rozšifrování nacistického šifrovacího stroje Enigma. Prosadit se ho podařilo po desetiletích tlaku a kampaní LGBT komunity. Sám Turning dostal milost od královny Alžběty v roce 2013.

Zelenou dostal symbolický zákon už loni, nyní se dočkal královského souhlasu. „Nikdy nemůžeme vrátit bolest, která byla způsobena, ale my jsme se omluvili a podnikáme kroky, abychom napravili tyto křivdy“ prohlásil britský ministr spravedlnosti Sam Gyimah.

Zločin flirtu

„Další důležitý milník rovnosti byl zajištěn zákonem,“ pochvaluje si charitativní organizace Stonewall. „Gayové a bisexuální muži bývali odsouzeni za líbání, držení za ruce nebo jen svádění jiných mužů. Nyní budou tyto ‚zločiny‘ smazány z jejich záznamů,“ dodali zástupci organizace. „Čím více rovnosti je zakotveno do našich zákonů, tím silnější naše rovnost bude, a tím silnější budeme i my jako komunita,“ prohlásili zástupci britských homosexuálů.

„Toto je významný den pro tisíce rodin napříč Británií, které v této problematice bojovaly celá desetiletí. Je úžasné, že jsme byli schopni navázat na milost udělenou Alanu Turingovi a rozšířit ji i na další tisíce nespravedlivě odsouzené za sexuální trestné činy, které by dnes za zločiny považovány nebyly,“ komentoval prosazení zákona jeho autor John Sharkey z liberálních demokratů.

sinfin.digital