Trumpovo tažení proti migrantům pokračuje. Novým návrhem by mohl vyhostit ty, kteří už v USA žijí

Lucie Štěchová

Rozhodnutí amerického prezidenta Donalda Trumpa dočasně zakázat vstup do USA obyvatelům sedmi muslimských zemí a pozastavit program na přijímání uprchlíků vyvolalo ve světě velké pozdvižení. Bílý dům si s kritikou patrně nedělá těžkou hlavu a připravuje další opatření k omezení imigrace. Svědčí o tom návrhy exekutivních výnosů, které získal deník Washington Post.  

Během předvolební kampaně Trump sliboval tvrdý postup vůči nelegálním imigrantům. Opatření, které připravuje jeho administrativa, ale vedle nelegálních přistěhovalců postihne i osoby, které pobývají na americké půdě legálně, jsou-li závislé na státních příspěvcích v nouzi.

Na státní pomoc nemají dle stávající právní úpravy takřka vůbec nárok ilegální přistěhovalci, osoby s povolením trvalého pobytu o ně prvních pět let pobytu v USA mohou požádat v omezené míře. 

V dekretu se píše, že programy státní pomoci mají tendenci čerpat hlavně přistěhovalci, kteří tím neúměrně zatěžují americký systém veřejných výdajů, a proto by měli být vyhoštěni. Deportace má postihnout zejména ty, kteří dostávají nějakou státní pomoc během prvních pěti let pobytu na území Spojených států.  

Ve stejném dokumentu se objevil také návrh na zamítání žádostí o pobyt žadatelům, u nichž úřady vyhodnotí vyšší riziko ocitnutí se na dávkách v hmotné nouzi. 

Čísla versus Bílý dům: Trumpův zákaz nedává smysl

sinfin.digital