Asadovi oponenti mají pod kontrolou 13 procent syrského území, tvrdí americký institut

ČTK

Syrské opoziční skupiny, které bojovaly proti režimu prezidenta Bašára Asada, nyní v Sýrii ovládají 13 procent území. Jejich největší ztrátou z minulé doby bylo východní Aleppo a nedávno také údolí Barada u Damašku. Podle Fabrice Balanche z washingtonského blízkovýchodního institutu je opozice soustředěna hlavně v provincii Idlíb.

Dále jsou povstalci ještě v části východní Ghúty u Damašku a v několika místech v centru a na jihu Sýrie. "Jsou nyní na ústupu, rozdělení, obklíčení a bez naděje na vítězství," řekl Balanche. Syrská armáda a její stoupenci podle něj používají taktiku vyčerpání a počítají s tím, že na obyvatelstvu, zdecimovaném bombardováním, obklíčením a násilím povstalců, se projeví únava. "Trvalo to čtyři roky, ale teď se režim může považovat za vítěze," sdělil Balanche.

Armáda ohlásila v neděli dobytí údolí Barada, v němž se nacházejí hlavní zdroje vody pro Damašek. Podařilo se vyjednat dohodu a z Barady, která byla poslední baštou opozice, odešlo 700 bojovníků a 1400 civilistů. "Tím povstalci definitivně ztratili Damašek. Ti nejrozumnější z nich se teď snaží vyjednat s vládou amnestii. Ostatním nezbývá, než se nechat převézt do Idlíbu," soudí Balanche.

Šrámy na duších syrských dětí: Mami, chci umřít

sinfin.digital