Válka o Trumpův imigrační výnos. Soud ho zrušil, Bílý dům chce proti rozsudku bojovat

ČTK

raz

Federální soud v americkém Seattlu v pátek dočasně zablokoval dekret amerického prezidenta Donalda Trumpa, který zakazuje občanům sedmi muslimských zemí vstup do Spojených států. Opatření soudce Jamese Robarta má platnost na celém území USA. Bílý dům se proti tomuto kroku ohradil s tím, že Trump má ústavní právo i zodpovědnost chránit obyvatele Spojených států.

"Účelem prezidentova výnosu je chránit vlast a prezident má ústavní právo a zodpovědnost chránit americký lid," uvádí se v prohlášení Bílého domu. Jeho mluvčí Sean Spicer uvedl, že se proti rozhodnutí o zablokování Trumpova dekretu prezident okamžitě odvolá. Ministerstvo spravedlnosti to ale později popřelo.

Pozastavení platnosti Trumpova výnosu má trvat do té doby, než justice prozkoumá stížnost, kterou proti dekretu podal Bob Ferguson, generální prokurátor státu Washington. 

Proti Trumpovu týden starému zákazu už vystoupili soudci v několika dalších státech USA, včetně Kalifornie a New Yorku, ale Robartovo rozhodnutí má podle AFP největší dosah.

Wrestler, který porcuje svět jako dort. Arabské listy komentují Trumpův „zákaz muslimů“

sinfin.digital