Život po zrušení Obamacare? Doplatit by na to mohly děti v Arizoně

Info.cz

ziz

Jak bude vypadat život Američanů po zrušení zdravotnické reformy, tzv. Obamacare? Zřetelný dopad by krok, který si za prioritu vytyčil nový prezident Donald Trump, měl mít třeba v Arizoně. Program zdravotního pojištění tam ožil teprve loni. Teď by mohl opět zmizet.

„V historii rodiny nemáme rakovinu, takže to nebylo něco, na co bych si dávala pozor,“ popisuje Vanessa Ramirezová, když sedí před knihovnou své alma mater Arizona State University. Rakovinu vaječníků jí diagnostikovali v pouhých třiadvaceti letech. Dnes – o deset let později – je zdravá jak ona, tak její děti. Stejně ale podle ní může dojít k nečekaným událostem. „Mám dvě malé děti, které pořád běhají okolo. Jsou pěkně hlučné. Mám dceru, která ráda leze na stromy,“ popisuje mladá žena pro portál CNN, proč pokládá zdravotní pojištění za jednu z priorit.

Po zkušenostech, kterými si prošla, nebere Ramirezová zdravotní péči jako něco samozřejmého. Stejně tak řada dalších Američanů, kteří mají zkušenosti s těžko dostupným komerčním pojištěním. Díky zdravotnické reformě, která přinesla cenově dostupnou péči, si mohla Ramirezová zajistit navzdory svým zdravotním komplikacím pojištění. Dosáhly na něj i její děti. „Chci, aby měly zdravotní pojištění a lékaři je monitorovali, kdyby se objevilo něco špatného,“ říká Američanka.

USA bez Obamacare, desítky milionů Američanů bez zdravotního pojištění? Čeká se na Trumpův plán

sinfin.digital