„Ďábelská snaha o rozklad EU.“ Politici varují před Trumpovým plánem na obchodní dohody přímo s jednotlivými zeměmi

Eliška Kubátová

V Bílém domě se rýsuje plán, jak obejít unijní instituce a EU jako celek a řešit obchod přímo s jednotlivými evropskými státy. Nechuť amerického prezidenta k mnohostranným obchodním paktům je potom, co odepsal Transpacifické partnerství (TPP) zjevná. V případě EU to však není tak jednoduché. Unijní země totiž se třetími zeměmi obchodní dohody vyjednávat nesmí. Někteří západoevropští politici tak mají obavy, že lze z Trumpových výroků vyčíst skrytý záměr Evropskou unii oslabit, nebo dokonce rozložit. 

„Zprávy, že Trumpova administrativa nabízí evropským zemím individuální obchodní dohody. Ďábelský plán, jak rozložit unii, nebo prostě jen hloupá ignorace?“ napsal bývalý švédský premiér a ministr zahraničí Carl Bildt začátkem února na twitteru.

O Trumpových plánech se začalo psát i v zahraničních médiích a informace se dostala i k diplomatům v Bruselu. „Asi to slyšíte v médiích z Washingtonu a slyšíme a vidíme to i my tady. Žádný formální krok ze strany administrativy Spojených států tady ale zatím udělaný nebyl,“ řekl pro INFO.CZ stálý představitel České republiky při EU Martin Povejšil.

Nová hrozba Evropské unie? USA v čele s Donaldem Trumpem

sinfin.digital