Zemím EU se přijímat migranty nechce. Brusel jim za to hrozí sankcemi

Lucie Bednárová

Členské země EU za poslední dva roky zvládly dohromady přijmout pouze 12 tisíců žadatelů o azyl z Itálie a Řecka. Podle Evropské komise to nestačí a státy by měly v přerozdělování migrantů výrazně přidat. Pokud se tak nestane, Brusel se je pokusí k plnění závazků dotlačit právní cestou, která může skončit peněžitými sankcemi. Zda se pro takový krok rozhodne, bude jasné už za měsíc.

„Spekuluje se o tom,“ potvrdil INFO.CZ státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza. Česká republika v rámci programu přerozdělování migrantů „podle kvót" přijala zatím pouze 12 migrantů z Řecka a ani jednoho z Itálie. Podobně nelichotivě jsou na tom i další země. I přesto, že se obecně tempo přebírání migrantů za poslední dobu i kvůli špatným podmínkám v uprchlických táborech v Řecku výrazně zrychlilo a některé státy EU se snaží více než ostatní (Komise chválí například Finsko nebo Island), tabulková čísla neplní žádná z nich. Bruselu proto začíná docházet trpělivost.

Jak je na tom s přerozdělením migrantů Česká republika?

Podle posledních údajů komise Česká republika zatím v rámci přerozdělování přijala jen 12 osob z Řecka. Pro tuto část programu už Praha nabídla 30 míst, podle dohody by měla ale přijmout z Řecka 1 655 lidí. Z Itálie Česko nepřevzala nikoho. Nabídla 20 míst a kvóta je 1 036 osob.

„Situace není dobrá a my neděláme dost, abychom pomohli lidem, co uvízli v Řecku a Itálii. Musí se na tom podílet všechny státy. Solidarita a férové sdílení zodpovědnosti jsou v tomto ohledu naprosto klíčové,“ řekl místopředseda Evropské komise Frans Timmermans.

Na přerozdělení podle kvót se státy EU dohodly přes odpor Česka a některých dalších zemí střední a východní Evropy. Členské země si od roku 2015, kdy evropský program pro nouzovou relokaci migrantů ze států v přední linii odstartoval, zvládly mezi sebe přerozdělit 11 966 lidí – z toho 8 766 z Řecka a 3 200 z Itálie. To je málo, protože z předpokládaného počtu 160 tisíc migrantů to představuje pouhou desetinu.

sinfin.digital