3 důležité věci ze světa, které se dějí právě teď

ČTK

luš

Ministr obrany USA James Mattis dnes na bezpečnostní konferenci v Mnichově oznámil, že americký prezident Donald Trump plně podpořil Severoatlantickou alianci (NATO). Zároveň ale upozornil, že je správné, aby ti, kdo z aliance profitují, nesli také svou část zodpovědnosti. Co dalšího se dnes dělo za českými hranicemi?

NATO v době Trumpově

„Prezident Trump se ujal úřadu a dal NATO svou plnou podporu,“ prohlásil Mattis. Nový šéf Bílého domu je podle něj ale zároveň přesvědčen o tom, že aliance se musí přizpůsobit dnešní situaci ve světě a hrozbám, kterým čelí. „Je to férový požadavek, chtít, aby všichni ti, co mají prospěch z nejlepší aliance na světě, nesli příslušnou část nezbytných nákladů na ochranu naší svobody,“ zdůraznil také americký ministr obrany na mnichovské bezpečnostní konferenci.

V podobném duchu hovořil Mattis směrem k členským zemím NATO už ve středu, kdy v Bruselu na setkání představitelů Severoatlantické aliance varoval, že USA by – pokud evropští členové nezačnou na obranu vydávat více peněz než dosud – mohly utlumit své spojenecké závazky.

Americký ministr obrany dal spojencům nůž na krk. Buď budou platit, nebo USA omezí své závazky v NATO

sinfin.digital