Trumpův první měsíc ve funkci. Co přinesl den po dni

Radka Zítková

Donald Trump za sebou má první měsíc v roli prezidenta. Nenudil se při něm ani on, ani jeho fanoušci, odpůrci, novináři, ani světoví státníci. Co všechno už nový šéf Bílého domu stihl udělat a říct? Připomeňte si to ve výběru toho nejdůležitějšího, přehledně den po dni.

20. leden 2017

Čerstvý prezident Donald Trump přednesl nezvykle temný inaugurační projev, kterému některá zaoceánská média okamžitě dala přezdívku „Řeč o americkém masakru“. Trump v něm mluvil hlavně o Americe na prvním místě a o tom, že chce moc z Washingtonu předat lidem. Britský list Guardian jeho slova označil za vyhlášení politické války.

21. leden 2017

Na tři miliony lidí se zapojily do protestních průvodů napříč Spojenými státy, chtěli tak vyjádřit nesouhlas s politikou, kterou nový prezident zastává. Vůbec největší demonstrace se konaly ve Washingtonu. Trump na ně reagoval tím, že se více lidí zúčastnilo jeho inaugurace. Neměl pravdy, přesto nařídil řediteli Správy parků, aby připravil fotografické důkazy, že tomu tak bylo. Dosud se to prokázat nepodařilo.

22. leden 2017

Trump má projev v budově CIA před zdí, která připomíná padlé agenty. Davu zdůrazňuje, kolik lidí pro něj hlasovalo. Jeho poradkyně Kellyanne Conwayová poprvé používá termín alternativní fakta, a to ve spojitosti s účastí na Trumpově inauguraci.

23. leden 2017

Trump tvrdí, že miliony lidí volily nelegálně, novináři z New York Times kvůli tomu prezidenta poprvé v historii nazvaly lhářem. Trump slíbil, že americké velvyslanectví v Izraeli přestěhuje z Tel Avivu do Jeruzaléma, navzdory světové kritice. Podepsal také zákon, který zastavuje federální příspěvky pro mezinárodní organizace, které provádějí nebo podporují potraty.

24. leden 2017

Americký prezident schválil výstavbu ropovodů Keystone a Dakota Acess. První má v budoucnu spojit kanadské ropné písky s americkými rafineriemi u Mexického zálivu. Proti druhému dlouhodobě protestují indiání z kmene Siouxů, kteří se bojí, že přijdou o zásoby pitné vody. Barack Obama dříve oba projekty zastavil. Trump nazývá stanici CNN za šiřitele falešných zpráv.

25. leden 2017

Trump tvrdil, že mu představitelé tajných služeb řekli, že mučení funguje. Schválil svou první tajnou misi, konkrétně v Jemenu. Slíbil, že zajistí řádné prošetření falešných hlasů během voleb. Podepsal příkaz k zahájení prací na výstavbu zdi na hranici s Mexikem a zrušil financování měst, která nabízejí částečnou ochranu nelegálním migrantům.

sinfin.digital