Příměří, tajné obálky, sankce a Krym. Jaké jsou vyhlídky na ukončení konfliktu na Ukrajině?

MIA

Na východní Ukrajině dnes znovu měly utichnout zbraně. Nové příměří s platností od pondělí 20. února dohodli o víkendu ministři zahraničí Francie, Německa, Ruska a Ukrajiny. V nepřehledném konfliktu ovšem není jisté, zda k něčemu povede. V prvních hodinách přicházely zprávy o pokračujících střetech. Vývoj se pokoušejí ovlivňovat nejen prezident válkou zmítané země Petro Porošenko a separatisté podporovaní Ruskem, ale rovněž opoziční poslanec Andrej Artěmenko.

Nejnovější klid zbraní na východě Ukrajiny platí formálně od pondělí, situace na místě je ale dlouhodobě nepřehledná a jen největší optimisté tak očekávali radikální změnu kurzu. Zatímco separatisté zpočátku tvrdili, že vládne skutečně příměří, vládní vojáci mluví o dalším padlém příslušníkovi armády, který zemřel na následky zranění, jež utrpěl v neděli. Podle dostupných zpráv ojedinělé incidenty pokračují.

Německá europoslankyně Rebecca Harmsová, která v minulých dnech Ukrajinu navštívila, informuje s odvoláním na svědectví z místa, že Avdijivka – centrum nedávných střetů – od rána čelila pětkrát ostřelování. Obyvatelé města prý sami příměří nevěří. Proruští separatisté zase tvrdí, že ukrajinská armáda využívá klidu zbraní k tomu, aby předzásobila své bojovníky na frontě další municí.

Pozoruhodná je za současné situace lednová návštěva ukrajinského opozičního poslance v New Yorku, která možná situaci ještě více zkomplikuje. Andrej Artěmenko se označuje za neokonzervativce a do parlamentu byl zvolen jako kandidát za Radikální stranu Oleha Ljaška, která je v opozici k prezidentovi Petru Porošenkovi. Zatímco jeho domovská strana požaduje řešení konfliktu na východě země ozbrojenou cestou, poslanec sám údajně navrhl v USA jiné řešení.

V lednu se v newyorském hotelu soukromě setkal s dvěma blízkými lidmi amerického prezidenta – s jeho osobním právníkem Michaelem Cohenem a bývalým obchodním spolupracovníkem Felixem Saterem, který se narodil v Moskvě, ale později s rodiči emigroval. Podle informací, které přinesl deník New York Times, spolu tito muži jednali o ukončení konfliktu na Ukrajině, což ostatně sami účastníci schůzky novinářům potvrdili. Rozcházejí se ovšem zprávy o tom, co bylo dál.

sinfin.digital