Zádíčka nejsou prdelka. Blok lékaře Tomáše Šebka o drsných podmínkách v Jižním Súdánu

Tomáš Šebek

Za hltanovou záklopkou vidím jen hnis. Beru si od anesteziologa laryngoskop a odsávačku. Nedostávám se dál jak deset centimetrů pod záklopku hrtanovou. A to ani s nasogastrickou sondou určenou dětem. Je tam blok. Jeden z tradičních léčitelů jí ve víře uzdravení z chronického kašle uříznul patrový čípek. Přestala kašlat. Jenomže taky přestala jíst a pít. Uzavřel jí hltan respektive horní část jícnu. Kdybych tady tak měl endoskop. A možná ještě raději Magdu – gastroenteroložku od nás z nemocnice na břehu. Ale nemám. Tupý chirurg sám v poli. Občas potřebujeme vzít za ručičku.

Na sál vezeme malou k transplantaci kůže. Když leží, zjišťují kolegové, že balení elektrodermatomu (přístroje na odběr vrchní vrstvy kůže k transplantaci) není připraveno k použití.

Máme ji přesunout na zítra, Tome? Nene, máte Humbyho nůž? To je takový dlouhý prevít. Něco jako nastavitelný podélný perořízek. Ale není to na elektriku jako elektrodermatom. Máme, ale ten předchozí chirurg to odmítal použít… Davaj! A už to hobluju a transplantuju.

Matka této slečny s uříznutým patrem nechápe, jak děsnou věc provedl ten léčitel. Musím všechno trpělivě vysvětlit, aby se na něj zase neobrátila namísto toho, že nás nechá dceři pomoci. Vzdělání je v těchto situacích jeden z hlavních problémů. Netušíte, jakou máme oproti ostatnímu světu evoluční výhodu, když jsme vzdělaní. Dokonce jí to nakreslím. V porovnání s mým třicetiminutovým výkladem je pro ni nákres mnohem srozumitelnější. Mezitím musím žádat o svolení své šéfy tady, v Jubě i v Ženevě, abych mohl udělat gastrostomii. Tedy otevřít břicho, udělat malou díru do žaludku, protáhnout tudy močovou cévku (jinou nemáme) nafouknout balónek a nakonec ji tudy začít krmit.

Přistál další pacient z Myomu. Přijel s natolik těžkým otokem nohy, že mu odumírají svaly pod fascií (svalovými obaly). Je to takzvaný kompartment syndrom. Potřebuje fasciotomii neboli nářezy svalových obalů, aby se svaly uvolnily. Poté, co dostane od našeho anesteziologa spinální anestezii, rozhodne se nás spěšně opustit a pokouší se na gumových nohách odejít ze sálu. To samozřejmě nejde.

sinfin.digital