„Země, které nepřijímají uprchlíky, by měly být potrestány,“ říká italský státní tajemník pro INFO.CZ

Lucie Bednárová

Členské státy EU, které odmítají přebírat žadatelé o azyl z Itálie a Řecka, by měly svou povinnost splnit. V opačném případě by je měl Brusel postavit před soud a potrestat. Tak vidí budoucnost státní tajemník pro Evropu ve vládě italského premiéra Paola Gentiloni Sandro Gozi. Chování států, k nimž patří i Česká republika, je podle něj zklamání a pokud by se opakovalo i v jiných případech, mohlo by to mít devastační následky pro fungování celé EU. V exkluzivním rozhovoru pro INFO.CZ mluvil i o tom, co dalšího se podle něj musí udělat pro vyřešení migrační krize v Evropě, nebo o populismu, který sílí nejen v Itálii, ale i v dalších zemích na starém kontinentě.

Od vypuknutí uprchlické krize v Evropě utekly dva roky. Je nyní EU na podobnou situaci lépe připravena než v roce 2015?

Od té doby se toho udělalo hodně. Pokud srovnáváte situaci v dubnu 2015 a dnes, tak se migrační krize stala celoevropským tématem a není to obava pouze zemí na vnější hranici. Ve Středozemním moři nyní proti pašerákům lidí zasahuje mise Sophia a máme tu také novou pobřežní a pohraniční stráž, zatímco před dvěma lety se v moři topilo 700 lidí a italské lodě byly jediné, které držely hlídku. Velký pokrok se udělal ve vztazích s africkými zeměmi v čele s Libyí, které se podílejí na řešení. Situace se zlepšila, ale stále není vyřešená.

Co se musí zlepšit?

Musíme zapracovat na návratové politice, reformovat společnou azylovou politiku a v první řadě zlepšit přebírání žadatelů o azyl z Itálie a také z Řecka. Rozhodnutí o tom padlo před více než rokem, ale jeho zavádění do praxe je pro nás zklamáním.

Česká republika je mezi zeměmi, které se brání rozdělování uprchlíků podle povinných kvót. Jak Itálie tyto země přesvědčuje, aby byly solidárnější se státy, které se nacházejí na vnější hranici EU a musí se vypořádávat s nápory uprchlíků?

Pro nás není důležité až tak to, že nám někdo pomůže, ale především jde o princip. Je pro nás nepřijatelné, že někdo nerespektuje rozhodnutí, které bylo přijato většinou. Pokud zavedeme takový precedent, tedy, že rozhodnutí, které bylo přijato kvalifikovanou většinou podle všech pravidel a není respektováno přehlasovanou menšinou, tak to může být devastující pro celý systém v EU. Ten je založen na vzájemné důvěře a spolupráci.

Další tragédie u libyjského pobřeží. Po ztroskotání lodě se utopilo přes 100 migrantů

sinfin.digital