Trump byl během předávání Oscarů terčem kritiky i posměchu. Teď se čeká na jeho odpověď na twitteru

ČTK

ekb

Jméno amerického prezidenta Donalda Trumpa během oscarového galavečera sice nepadlo, byl však v mysli většiny zúčastněných a někteří ocenění si na jeho konto neodpustili ani kritické narážky. Trump byl zároveň příčinou neúčasti jednoho z oceněných režisérů i terčem vtipů moderátora večera Jimmyho Kimmela. Jak napsala agentura AP, málokdy byly oscarové ceremoniály tak konfliktní jako ten letošní. Večer a poznámky mnoha oceněných se nesl v reakci na Trumpovo prezidentství a v duchu hesla, že tolerance je účinnější než nenávist.

 

Všech šest nominovaných na cenu za nejlepší režii už dva dny před ceremonií vydali prohlášení, v němž kritizovali „fašistické klima“ panující v USA.

O tom, že Trump a důsledky jeho politiky budou na programu dne, nenechal Kimmel nikoho na pochybách, když ve svém úvodním projevu připomenul, že na USA nyní hledí celý svět. „Na toto vysílání se dívají ve 225 zemích, které nás teď nenávidí,“ řekl.

Komik Kimmel sklidil úspěch s poznámkou o „přeceňované“ Meryl Streepové, jak o této oscarové herečce prohlásil Trump, když ho v lednu ostře kritizovala při udělování Zlatých glóbů. Kimmmel hovořil o hercích, „kteří se zdají být významní, ale nejsou“. Pozdravil Streepovou sedící v sále za to, že „odolala testu času svými nudnými a přeceňovanými výkony“.

K sálu se rovněž s poukazem na Trumpa Kimmel obrátil s prohlášením, že „někteří se brzo ocitnou na pódiu, aby pronesli děkovnou řeč, o níž bude prezident Spojených států tweetovat v pět hodin ráno“.

Neodpustil si ani připomínku sporu Bílého domu s novináři, když s narážkou na mluvčího Seana Spicera prohlásil: „Nepovolíme nepravdivé zprávy.“ Spicer v pátek vykázal z briefingu pracovníky několika renomovaných sdělovacích prostředků, které Bílý dům označuje za šiřitele nepravdivých zpráv.

Významnou připomínkou nesouhlasu s Trumpovou politikou byla neúčast íránského režiséra Asghara Farhádího, jehož snímek Klient vyhrál v kategorii nejlepší neanglicky mluvený film. Farhádí předem vyloučil, že na ceremonii dorazí, aby dal najevo nesouhlas s Trumpovou politikou vůči cizincům.

sinfin.digital