Na sjezdu obchodníků se smrtí. Miliardový byznys se zbraněmi díky válkám vzkvétá

Jitka Jeníková

„Ve světě je v oběhu víc než pět set padesát milionů zbraní. To je jedna zbraň na každého dvanáctého člověka. Jediná otázka je, jak vyzbrojíme zbývajících jedenáct,“ říká ve filmu Obchodník se smrtí hlavní postava. A zbrojařské firmy měly další příležitost se tomuto „ideálu“ alespoň přiblížit na šestém ročníku Mezinárodní výstavy a konference o obraně (IDEX), která se konala minulý týden v Abú Zabí. Akce se zúčastnilo na 1 200 prodejců a podle odhadů se přímo na místě uzavřely smlouvy v hodnotě 4,91 miliardy dolarů. Poptávka byla především po stíhačkách, velký zájem ovšem vyvolaly také raketové systémy, helikoptéry, tanky a drony.

IDEX se koná každé dva roky a podle Stockholmského mezinárodního mírového výzkumného institutu (SIPRI) přispěl k tomu, že se v současnosti prodává nejvíc zbraní od konce studené války. Válečné konflikty na Blízkém východě podle SIPRI zásadně ovlivňují globální vojenskou rovnováhu. Dovoz zbraní a střeliva do oblasti totiž vzrostl během loňského roku ze 17 % na 29 %, zatímco ve zbytku světa je trend přesně opačný.

Důvod tohoto nárůstu je evidentní. Od začátku vojenské intervence v Jemenu vedené Saúdskou Arábií došlo ke změně přístupu k nákupu zbraní. Země z Perského zálivu dříve nakupovaly zbraně hlavně „na sklad“, aby jimi demonstrovaly sílu. Vzkaz byl jasný: v případě potřeby máme čím střílet.

Současná doktrína ovšem přešla od slov k činům: Co koupíš, použij. Situace na Blízkém východě je sice z lidského hlediska tragická, výrobci zbraní ale nemohou být spokojenější. Například ruská společnost Kalašnikov během veletrhu hrdě oznámila dvojnásobný nárůst prodejů oproti loňskému roku. Podle oficiálního vyjádření Alexeje Krivoručka, generálního ředitele Kalašnikova, je poptávka primárně po dronech, raketách, palných zbraních a vojenských vozidlech. Nové trhy, které firma musela v důsledku sankcí uvalených Spojenými státy na Rusko kvůli jeho roli v ukrajinském konfliktu hledat, aby pokryla ztráty, jí nakonec vše bohatě vykompenzovaly.

sinfin.digital