Problémoví členové na druhou kolej. Junckerův plán na vícerychlostní unii straší Evropu, Česko je v klidu

Lucie Bednárová

Vícerychlostní Evropa založená na intenzívnější spolupráci mezi zeměmi, které se dokáží domluvit na řešení problémů, zatímco ostatní by mohly zůstat opodál a připojit se později. Taková je podle šéfa Evropské komise Jean-Claude Junckera budoucnost Evropské unie. Zatímco mezi jinými, především novějšími členskými státy ze střední a východní Evropy, představují Junckerovy návrhy strašáka s potenciálem rozbít unii, Česko je s tím smířeno a chce v tom hledat příležitost. 

„Česká republika se nechce bavit o dvourychlostní Evropě, neříkejme, že některé státy jsou pokrokovější a jiné pomalejší, nevracejme se k dělení na Východ a Západ. Samozřejmě že kulturní, historická a sociální rozmanitost nebude ve všech členských státech na stejné úrovni, ale v jádru evropské integrace, za které ČR považuje vnitřní trh, bychom všichni měli postupovat stejně,“ řekl redakci INFO.CZ státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza.

Bavit se o možnostech tzv. vícerychlostní Evropy považuje ale za „smysluplné“. „Pro členské státy bude stále obtížnější shodnout se na řešení jakéhokoli problému, a proto Evropa o více rychlostních stupních představuje budoucnost EU a její principy budou postupně stále více využívány,“ dodal.

Tajné eso v rukávu. Babiš láká europoslankyně do vlády

sinfin.digital