Polský boj proti islamizaci? Vymysleli vlastní kebab pro Poláky

ČTK

Kebab, grilované jídlo původem z Blízkého východu, zdomácněl ve východopolském Lublinu v podniku, který už ve svém názvu slibuje "Opravdový polský kebab u skutečného Poláka". Podle tisku se hlásí zájemci, kteří by chtěli pod stejným vývěsním štítem otevřít podobné podniky v dalších polských městech, a tak majitel firmy už spřádá plány na vybudování celého řetězce.

„Tajemství polského kebabu tkví v koření,“ prozradil listu Gazeta Wyborcza šéf podniku Jerzy Andrzejewski, původní profesí informatik. Do tajů kebabu ho zasvětil syrský společník, placky dodává Palestinec, ale recept upravil tak, aby více chutnal Polákům.

Asi má k tomu přispět i prostředí podniku v centru Lublinu, kde záclony jsou vyvedeny v národních barvách, zdi zdobí státní znak a plakát s výjevem z bitvy u Vídně, kde Poláci v září 1683 vyhráli nad Turky, a tak "zachránili křesťanskou Evropu před islamizací". Podnik otvíral neúspěšný kandidát nacionalistů na prezidenta.

Od Arabů milovaný pokrm nechtějí

„V žádném případě nejsem rasista,“ tvrdí Andrzejewski, i když současně dodává, že „v mé hierarchii jsme první my, Poláci.“ Zpočátku jídlo prodával v přívěsu na periferii, ale po pár měsících se zmohl na přestěhování do podniku v centru města.

sinfin.digital