Merkelová má problém. Tolik chudých v Německu ještě nebylo

FCZ

Tato statistika německé kancléřce Angele Merkelové, která letos počtvrté obhajuje svůj úřad, neudělá radost. Počet chudých lidí v Německu navzdory dobrému výkonu tamní ekonomiky dosáhl nového maxima. V roce 2015 činil v celostátním průměru podíl chudých 15,7 procenta, což je téměř 13 milionů lidí. Chudoba se zvýšila ve všech ohrožených skupinách, nejvíc ale u důchodců. Vyplývá to z výroční zprávy několika výzkumných a občanských organizací, o které ve čtvrtek informoval server listu Die Zeit.


Zpráva o vývoji chudoby v Německu sleduje období mezi lety 2005 až 2015. Za chudé považuje lidi, kteří měli méně než 60 procent středního příjmu. U jednotlivce to je 917 eur čistého, tedy zhruba 25 000 korun. Chudí přibývají zejména v bohatší, západní části Německa. 

Do roku 2010 přitom chudoba klesala, následně ale začala růst. Stoupající tendence se projevila na území bývalého západního Německa a v metropoli Berlíně. Výjimku představuje pouze Bavorsko a město Hamburk, kde podíl chudých víceméně stagnoval. Chudých naopak výrazně ubylo ve spolkových zemích bývalého východního Německa.

Řady chudých se rozšiřují ve všech ohrožených skupinách. Mezi chudými je už 59 procent nezaměstnaných, 44 procent samoživitelek, 34 procent cizinců, 32 procent osob s nízkou kvalifikací a 25 procent mnohodětných rodin.

sinfin.digital