Mám tmavé vlasy a bradku. Češi se mě bojí, že jsem terorista, říká pro INFO.CZ Turek žijící v Česku

Lucie Bednárová

Do České republiky se dostal náhodou. Po skončení vysokoškolského studia chtěl vycestovat na zkušenou do zahraničí, ale osud ho zavedl do Prahy, kde už zůstal a nyní tu podniká. I přesto, že Češi mají strach z uprchlíků, jejich vztah k cizincům se za posledních deset let výrazně zlepšil, říká pro INFO.CZ šestatřicetiletý Turek Yalin Yuregil. Turecký prezident Recep Tayyip Erdoğan nikdy uprchlíky do Evropy nepustí. Vydělává na tom. Nejen o Erdoğanově politické hře mluví v rozhovoru Yuregil.

Čím si vás Česká republika tak získala, že jste zanechal rodinu v Turecku a začal žít a podnikat tady?

Líbí se mi místní životní styl a zjistil jsem, že mám radši sám sebe v Praze, než v Istanbulu. V Česku je mnoho příležitostí, co mohu dělat.

Kdo je Yalin Yuregil?

Yalin Yuregil se narodil v roce 1980 ve městě Adana v jižním Turecku. Po absolvování univerzity dostal v ČR nabídku od česko-nizozemské společnosti, které pomáhal s expanzí na turecký trh. Po návratu do Istanbulu na Česko nezapomněl a po dvou letech se sem opět vrátil. Rozhodl se tu založit vlastní společnost a rozvíjet obchodní vztahy mezi Tureckem a ČR. V současné době působí i jako člen představenstva Česko-turecké smíšené obchodní komory.

Poprvé jste Českou republiku navštívil před deseti lety. Co se tu ve vašich očích změnilo?

Lidé byli tehdy mnohem uzavřenější, konzervativnější a introvertnější. Vůči cizincům se nechtěli příliš otevírat a nechtělo se jim mluvit anglicky. Číšnici v restauracích nekomunikovali a lidé na ulicích se báli pohlédnout do očí. Tohle se určitě změnilo. A nemluvím jen o Praze, setkal jsem se s tím i v jiných městech v Česku. Dokonce bych řekl, že v menších městech jsou lidé vůči cizincům přívětivější a mnohem více stojí o kontakt.

Čím si to vysvětlujete?

Myslím, že za tu dobu získali větší sebedůvěru. Generace rodičů dnešních třicátníků ji neměla, protože je o ni připravil život v komunismu. Na všechno kolem se dívají příliš negativně, a myslí si, že Česká republika je malá země, o kterou se nikdo nezajímá. Mohl za to také vzdělávací systém, ze kterého si Češi odnesli pořádné břemeno. Jsou totiž přesvědčení, že neuspějí, pokud nebudou perfektní. A od začátku si proto nevěří. Nová generace už taková není. Je mnohem otevřenější vůči příležitostem a jde si za nimi.

Jak velká je turecká komunita žijící v ČR?

Když jsem sem v roce 2007 přijel poprvé, tak oficiální čísla mluvila zhruba o tisícovce lidí. Od té doby se komunita rozrostla na 2500. Podotýkám ale, že jde o přibližný údaj, protože v ČR studuje hodně tureckých studentů a jsou tu také stážisté, kteří nejsou do statistik započítáváni.

sinfin.digital