Druhý pokus. Skotská premiérka požádá o vypsání nového referenda o nezávislosti

Info.cz

raz

Skotská premiérka Nicola Sturgeonová požádá příští týden parlament o souhlas s vypsáním nového referenda o nezávislosti na Spojeném království. Britská vláda podle ní neudělala v souvislosti s brexitem žádný kompromis.

„Pokud může být Skotsko ignorováno v tak důležité otázce jako je Evropská unie a jednotný trh, tak je jasné, že náš hlas může být ignorován kdykoliv," řekla Sturgeonová. 

Mayová chce zahájit vyjednávání podmínek odchodu Británie z Evropské unie nejpozději koncem tohoto měsíce. Proces má trvat asi dva roky a vyvrcholí uzavřením dohody o další spolupráci mezi britskými ostrovy a EU. Sturgeonová nedávno žádala vládu v Londýně, aby se Skotsko mohlo zapojit do procesu a uzavřít s EU vlastní dohodu. Mayová na její požadavky nepřistoupila.

Refrendum by se proto podle ní mělo konat mezi podzimem 2018 a jarem 2019, tak aby nebylo v souvislosti s odchodem Velké Británie z Evropské unie příliš pozdě. O autorizaci hlasování chce požádat i britskou vládu, měla by ale podle ní respektovat vůli skotského parlamentu. 

sinfin.digital