Odtrhne se kvůli brexitu Severní Irsko od Britů? Zájem o referendum o připojení k Irům sílí

ČTK

sta

Největší severoirská nacionalistická strana Sinn Féin dnes prohlásila, že chce referendum o odtržení Severního Irska od Spojeného království, a to "co možná nejdříve". Sinn Féin tak podle agentury Reuters učinila jen několik hodin poté, co skotská premiérka Nicola Sturgeonová oznámila, že chce příští týden požádat skotský parlament o svolení, aby se mohlo konat nové referendum o nezávislosti Skotska.

Požadavek na lidové hlasování o opuštění Británie a připojení k Irsku zaznívá od Sinn Féin podle Reuters opakovaně od referenda loni v červnu, v němž Britové odhlasovali odchod země z Evropské unie. Většina obyvatel Severního Irska, 56 procent, se tehdy ale vyslovila pro to, aby země v evropském svazku setrvala.

Reuters v této souvislosti připomíná, že podle mírové dohody z roku 1998, která ukončila severoirský konflikt, může britská vláda referendum vypsat. Podmínkou je, že si většina obyvatel přeje stát se součástí Irska. Britský ministr pro Severní Irsko James Brokenshire ale v červenci uvedl, že podle něj takové okolnosti nenastaly.

Brexit bude katastrofa

Průzkumy veřejného mínění v minulosti ukázaly, že většina obyvatel provincie si přeje zůstat součástí Spojeného království. Podle sondáže agentury IPSOS-MORI z minulého září jen 22 procent z tisíce dotázaných uvedlo, že podporuje sjednocené Irsko, zatímco 63 procent respondentů chtělo, aby Severní Irsko zůstalo součástí Británie.

V uplynulých měsících se ale žádný průzkum nekonal a Sinn Féin se podle Reuters těšila před volbami do severoirského parlamentu minulý týden větší podpoře. „Brexit bude katastrofou pro ekonomiku, katastrofou pro lidi v Irsku. Referendum o irském sjednocení se musí konat co nejdříve,“ řekla severoirská vůdkyně strany Michelle O'Neillová. Vláda v Londýně podle ní nedbá na názory většiny ani na své závazky.

sinfin.digital