3 důležité věci, které se ve světě dějí právě teď

Info.cz

sta

Zaměstnavatelé v Evropské unii mohou v práci zakázat například muslimské šátky, rozhodl Evropský soudní dvůr. Eskaluje konflikt mezi Tureckem a Nizozemskem kvůli zakázané agitaci tureckých politiků mezi jejich krajany v zahraničí. Odchod Britů z Evropské unie je na spadnutí, bouří se ale Skotsko, které chce zachovat volný obchod, případně zvažuje nové referendum o nezávislosti. Co dalšího se ve světě děje právě teď?

 

Zelená pro zákaz šátků

Zaměstnavatelé mohou zakázat nošení viditelných náboženských symbolů, tedy i muslimských šátků. Rozhodl o tom Evropský soudní dvůr a verdikt se tak vztahuje na všechny země Evropské unie, není ale závazný. Soud řešil případ dvou muslimek z Belgie a Francie, které právě kvůli šátku přišly o práci. Argumenty, že jim šátek nevadí při výkonu zaměstnání, soud neuznal. Náboženské symboly podle rozsudku mohou vadit, pokud se podnik snaží vystupovat neutrálně vůči svým zákazníkům. Uznal přesto, že zákaz může být diskriminující, pokud by zaměstnavatel zvýhodňoval třeba jiné náboženství.

Nizozemsko versus Turecko

Atmosféra v Nizozemsku houstne. Země se chystá na zítřejší parlamentní volby, jejichž favoritem zůstává populistická Strana pro svobodu Geerta Wilderse vymezující se především vůči muslimům a Evropské unii. V předvečer voleb navíc Nizozemsko čelí diplomatické roztržce s Tureckem, které se na něj rozhodlo uvalit sankce. Podle premiéra Marka Ruuteho je situace bizarní, navíc prý jeho země má více důvodů, proč by rozhořčení mělo být naopak ze strany Nizozemska směrem k Turkům. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan k tomu přitvrdil ve svých slovních výpadech vůči Nizozemcům a obvinil je například z podílu na vraždách v bosenské Srebrenici.

sinfin.digital