3 důležité věci ze světa, které byste dnes měli vědět

ČTK

MIA

I nový protiimigrační dekret amerického prezidenta Donalda Trumpa, který měl začít platit od půlnoci, narazil na problémy s justicí. Federální soud na Havaji ve středu pozastavil jeho platnost, hlava státu i ministerstvo spravedlnosti rozhodnutí ostře kritizují. Co dalšího se dnes děje ve světě?

Pozastavení  Trumpova nového dekretu

První protiimigrační dekret Donalda Trumpa přes americké soudy neprošel, justice teď zablokovala i ten druhý, který zakazuje vstup do země občanům šesti převážně muslimských států – Íránu, Jemenu, Libye, Somálska, Súdánu a Sýrie s tím, že dříve vydaná víza zůstávají v platnosti. V účinnost měl vstoupit původně dnes, rozhodnutí soudu na Havaji ale platnost předběžně pozastavilo pro celé Spojené státy.

Verdikt ostře kritizuje jak samotný prezident, který jej označil za bezprecedentní soudní přestřelek, tak ministerstvo spravedlnosti. „Tento verdikt nás v očích ostatních oslabí,“ řekl Trump s tím, že je připraven se bránit a případ dovést třeba i k nejvyššímu soudu. „A my vyhrajeme.“ Ministerstvo spravedlnosti pak uvedlo, že je připraveno výnos bránit před soudem, jelikož dekret podle něj spadá do prezidentovy pravomoci chránit bezpečnost země.

Wildersova sázka na populismus a strach z migrantů příliš nevyšla. V nizozemských volbách skončil druhý

sinfin.digital