„Vývoj populistům nenahrává, mladí jim můžou dát na frak,“ říká pro INFO.CZ nizozemský politolog

Lucie Bednárová

Naděje, která může zachránit Evropu od rozmachu populistických a krajně pravicových stran, spočívá v mladých lidech. Ti se v poslední době víc zajímají o politiku a častěji upřednostňují strany, které odmítají politiky, jako je nizozemský nacionalista a xenofob Geert Wilders. V rozhovoru pro INFO.CZ to uvedl Alexandre Afonso, který působí na univerzitě v nizozemském Leidenu. Popisuje, co stojí za výsledky Wilderse ve volbách a jaké z toho plyne ponaučení pro další letošní klíčová hlasování. Populisté a xenofobové se totiž poohlížejí po bezprecedentním úspěchu i jinde po Evropě.

Ještě několik týdnů před parlamentními volbami se mohlo zdát, že jejich jasným vítězem bude nacionalistický, xenofobní a protievropsky zaměřený politik Geert Wilders. To se ale nakonec nestalo. Čím si to vysvětlujete?

Obecně za to může fakt, že v Nizozemsku existuje velké množství stran, které se můžou dostat do parlamentu. Navíc rozdíly mezi těmito stranami nejsou nijak velké. Co se týče preferencí, nejde říct, že by se některá z nich ostatním nějak výrazně vzdálila. Důležitým momentem posledních týdnů ale bylo především to, že se Wilders odmítl účastnit parlamentní debaty a nechodil ani do televize. Toho využil stávající premiér Mark Rutte a jeho liberálové, kteří zvedli hned několik Wildersových témat, jako je například imigrace a integrace.

REPORTÁŽ INFO.CZ: Berou nám práci a snižují platy. Wilders těží i ze strachu z pracovníků z Česka

sinfin.digital